Sācies lašveidīgo zivju saudzēšanas laiks!

Ik gadu Vides valsts dienesta Jūras un iekšējo ūdeņu pārvalde (VVD JIŪP) koordinē dažādus pasākumus, kuru mērķis ir nosargāt savvaļas lašveidīgo zivju nārstu. Šogad uzsvars tiek likts uz Gaujas, Ventas un Salacas upju baseiniem, taču jāmin, ka pastiprināta kontrole tiks veikta visos Latvijas ūdeņos.

Gatavību atbalstīt lašveidīgo zivju nārsta aizsardzības pasākumus paudušas tādas iestādes kā Dabas aizsardzības pārvalde, Valsts Robežsardze, Valsts policija, biedrība "Mēs zivīm" un Latvijas Makšķernieku Asociācija. No Dabas aizsardzības pārvaldes struktūrvienībām akcijā iesaistīsies Gaujas un Slīteres nacionālo parku administrāciju inspektori, kā arī Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta administrācijas vides valsts inspektori un sabiedriskie inspektori. Akcijā piedalīsies arī Gaujas nacionālā parka fonds.

Valsts vides dienests jau ziņo par pirmajiem rezultātiem. 11.oktobrī, Lielupē, Gātē - Babītes ezera caurtekā - Valsts vides dienesta Jūras un iekšējo ūdeņu pārvaldes Jelgavas sektora inspektori izvilkuši sešus nelegālus zvejas tīklus. Savukārt, 13. oktobrī Rīgas sektora inspektoru un Krasta apsardzes darbinieku kopīgā reida laikā Daugavas upē, posmā no Rīgas HES līdz Vanšu tiltam, tika konstatēti un izvilkti trīs nelegāli zvejas tīkli.

Fakti
Ir zināms, ka dabīgo lašu daudzums, salīdzinājumā ar no zivjaudzētavām ielaistajiem nepārsniedz 15 %. Tieši tāpēc ir tik nozīmīgi tos aizsargāt. Noskaidrots arī, ka no viena lašu pāra pēc gadiem upē atgriežas aptuveni 50 jaunu lašu, tāpēc nelikumīga šo zivju iegūšana lieguma laikā ir vērtējama kā nacionālās bagātības iznīcināšana.
Taimins_dodas_uz_narsta_vietu
Rita Jakovļeva,
Dabas aizsardzības pārvaldes,
Dabas izglītības, saziņas un kontroles nodaļas speciāliste

Foto: Taimiņš dodas uz nārsta vietu