Eiropas Putnu vērošanas dienu 2012 rezultāti

Kopija-no-IMG_6293.jpg

Pagājušajā nedēļas nogalē vairāk kā 64 000 aizrautīgi cilvēki 33 dažādās Eiropas un Centrālāzijas valstīs piedalījās Eiropas putnu vērošanas dienās, vērojot rudens migrāciju. Latvija Eiropas putnu vērošanas dienās EuroBirdwatch 2012 piedalījās jau astoņpadsmito gadu. Nedēļas nogalē 550 putnu draugu piedalījās 20 CEMEX dāvinātos putnu vērošanas pasākumos, ko organizēja LOB un Dabas aizsardzības pārvalde, savukārt Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB) saņēma ziņojumus par novērotiem 121 277 putniem no 147 sugām.

Vislielākajā skaitā šogad novērotas žubītes – 13183, dzērves – 8748 un lauku baloži – 7905. Pie interesantākajiem novērojumiem minami jūras šņibīšu novērojumi Liepājā un Mangaļsalā, trīspirkstu kaijas novērojums Papē, priežu krustknābju novērojums Kolkā un vēlie ezera ķauķa un mazā mušķērāja novērojumi Liepājā.
"Lauku baloži nāca bars pēc bara - beidzot dalībniekiem varēja parādīt, kāda ir īsta migrācija tepat Rīgā!". Ruslans Matrozis, aktīvs Rīgas putnu faunas pētnieks, atzina, ka tādu migrāciju kā šodien Rīgā nebija redzējis pēdējo 8 gadu laikā.
Šogad Eiropā Putnu vērošanas dienās tika saskaitīti 5 810 639 putni un notikuši 2565 putnu vērošanas pasākumu. Eiropā visbiežāk novērotās putnu sugas bija lauku balodis, mājas strazds un žubīte. No interesantākajiem novērojumiem Eiropā jāizceļ garknābja dūņsloka, melnspārnu bezdelīgtārtiņš, stepes ērglis, lielā sīga un citas retas un izzūdošas sugas.
Eiropas Putnu vērošanas dienas organizēja starptautiskā putnu aizsardzības organizāciju savienība BirdLife International. Latvijā kopš 1995. gada to pārstāv LOB - lielākā dabas aizsardzības sabiedriskā organizācija mūsu valstī. Tās mērķis ir nodrošināt Latvijas putnu un to dzīvesvietu saglabāšanu.
 
Informāciju sagatavoja:

Valters Pranks