Atbrauc uz Slīteres Ceļotāju dienām!

J130527_SCD.jpg
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Latvijas dabas pērle Slīteres nacionālais parks šogad atzīmē 90. dzimšanas dienu. Apciemo jubilāru Slīteres Ceļotāju dienās 1. un 2. jūnijā!
Ceļotājdienu kodolu veido dabas un kultūrvēstures izziņas pārgājieni un darbnīcas, veloapļi un laivošanas labu speciālistu – gidu vadībā. Ir gan interesanti piedāvājumi ģimenēm ar bērniem, gan grūtāki pārgājieni drosmīgākiem dabas izzinātājiem.
 
Līdzās Slīteres nacionālā parka būtībai atbilstošiem dabas tūrisma piedāvājumiem, abas dienas būs pieejami arī citi labumi – vietējo produktu degustācijas, pirtis, padomi dārzkopībā, zirgu izjādes, loku šaušana, būs atvērti muzeji, līvu centri, vilnas fabrika un Dundagas pils.
Šogad piedāvājuma klāstā ir 15 dažādi dabas un kultūrvēstures izziņas kājnieku maršruti (3 no tiem pieejami abās dienās (AD)), 2 veidu veloapļi ar alternatīvām, 2 veidu laivošanas (AD), 1 izbrauciens ar visurgājēju auto (AD). Būs 7 dažādas radošās darbnīcas, sākot ar zvēru fotografēšanas ABC un beidzot ar loku šaušanas apmācību.
 
Gardēžu izvēlei – 6 piedāvājumi ar kūpinātām un cita veida zivīm (AD), kā arī 5 citu veidu našķu degustāciju piedāvājumi.
Darbosies 2 veidu pirtis (AD), arī SPA (AD) un veselības komplekss.
 
Būs atvērti 8 kultūrvēsturiski objekti, tai skaitā 7 AD, arī 7 novada baznīcas gaidīs ceļotājus.
23 no piedāvājumiem ir draudzīgi ģimenēm ar bērniem, no tiem 6 – īpaši šim mērķim plānoti, 9 no tiem būs pieejami AD.
Laikietilpīgie maršruti ir pavisam desmit: seši pārgājieni – ekspedīcijas: „Pa seniem meža un purvu ceļiem”, „Slīteres iedvesmojošā mežu pasaule”, „Slīteres Divupe”, „Vecā barona pēdu nospiedumi Šlīteres dabas pērlēs”, „Kas dziedāja Kolkas pusē?” un nakts pārgājiens „Pūču dziesmu klausīšanās”; divi veloapļi; „Laivās uz Kolkas bāku” (pie labvēlīgiem laikapstākļiem) un brauciens ar armijas visurgājēju.
Deviņos no piedāvājumiem jārēķinās ar ekstrēmisma elementiem, t.i., slapju vietu šķērsošana, kritalu pārvarēšana, nakts tumsa u.c.
Lielākā daļā no SCD piedāvājumiem pieejami arī pārējā gada laikā, vai vismaz aktīvajā tūrisma sezonā, taču 20 no kopskaita būs pieejami tikai šajās dienās, lielākā daļa ļoti interesantu dabas izpētes pasākumu.
 
Un vēl - šogad SCD veseli 15 jaunumi!
Mājas lapā http://sliteresdiena.wordpress.com piedāvājam arī 1 – 2 dienu programmas vadlīnijas dažādām interesēm. Tomēr jārēķinās, ka maršruti, kas ilgs 4 – 8 stundas katrs, aizņems lielāko dienas (nakts) daļu, tādēļ nāksies izvēlēties sev saistošāko. Arī ekonomiskākiem ceļotājiem būs pietiekama izvēle, jo visi dabas gidu vadīto maršrutu un darbnīcu piedāvājumi ir bezmaksas.
 
Abi 1.jūnijā piedāvātie veloapļi reizē būs arī nedēļas nogales pasākumi Kurzemes velorallija ietvaros projektā Central Baltic Cycling - „A ciskadrill pa Dundags bōgan”, piedāvājot iepazīt divus 40 – 50 km garus veloapļus – vienu ap Dundagu, otru – Kolkas pusē. Sīkāka informācija un reģistrācija arī www.kurzeme.lv.
 
Pasākumus vadīs 18 vietējie un 7 viesu gidi. Tie galvenokārt būs Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) Kurzemes reģionālās administrācijas speciālisti – valsts vides inspektori: Vilnis Skuja, Helmuts Hofmanis, Dace Sāmīte, Ina Brauna, Egils Perekrests, Valērijs Vasiļjevs, Ojārs Rērihs, Dzintars Ozols. Būs arī viesi: no DAP Pierīgas reģionālās administrācijas, ornitologi Andris Avotiņš jun. un Gaidis Grandāns, bioloģe Rūta Abaja, un protams – entomologs, Latvijas Universitātes pasniedzējs Kristaps Vilks.
 
Jau tradicionāli piedalās arī Jūras laivas ar braucienu uz Kolkas bāku (pie labvēlīgiem laikapstākļiem) un loku šāvēji no Ances mežiem.
Pasākumus vadīs arī vietējie tūrisma uzņēmēji, novada patrioti un pētnieki: Dženeta Marinska, Gunta Abaja, Jānis Dambītis, Edgars un Veronika Milleri, Lienīte Iesalniece un citi – arī zivju kūpinātāji un viesu māju saimnieki.
 
Sīkāka informācija un detalizēta abu dienu programma: http://sliteresdiena.wordpress.com
 
Šīgada Ceļotāju dienu galvenie organizētāji un atbalstītāji:
- Dabas aizsardzības pārvalde
- Dundagas novada pašvaldība
- Latvijas vides aizsardzības fonds
- Kurzemes tūrisma asociācija
- Biedrība „Zaļā doma”
- SIA „Kolkasrags”
 
Alanda Pūliņa
Dundagas tūrisma informācijas centrs
Tel. 29444395, 63232293
tic@dundaga.lv
www.dundaga.lv, www.ziemelkurzeme.lv
 
Andra Ratkeviča
Dabas aizsardzības pārvalde
Tel. 28385025
andra.ratkevica@daba.gov.lv
www.daba.gov.lv